The Abundant and Wide Spread Species of Algae in the Algal Flora of the Lower Euphrates Basin Wetlands
Prof. Dr. İlkay AÇIKGÖZ ERKAYA
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Tülay ÖZER
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Aydın Akbulut
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Abel U Udoh
Kazım Yıldız
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Aşağı Fırat Havzası algleri Ekim 2001 ve Ağustos 2003 tarihleri arasında belirlenen 21istasyonda farklı habitatlardan (plankton, epipelon, epifiton, epiliton) alınan örnekler üzerinde araştırılmıştır. Yoğunlukdeğerlerine göre Cyanobacteria, Bacillariophyta, Chlorophycophyta sıralaması göze çarpmaktadır. Microcystis aeruginosaEylül 2002’de Atatürk Barajı ve Halfeti Barajı planktonunda aşırı çoğalmıştır. Cyclotella ocellata Eylül 2002, Cyclostephanosdubius Mayıs 2003’te, Ceratium hirundinella ise Ağustos 2003’te aşırı çoğalma derecesine yakın yoğunlukta olduğusöylenebilir. Yoğunluk gösteren diyatomeler daha çok planktonda tespit edilmiştir. Limnothrix, Lyngbya, Oscillatoria,Phormidium, Pseudoanabaena ve Spirogyra türleri diğerlerine göre daha yaygın olmuşlardır. Limnothrix, Phormidium,Pseudoanabaena, Oscillatoria türleri ile Leiblenia epiphytica ve Phormidium mucicola gibi türlerin bolluk dereceleriakarsularda Eylül ve Şubat aylarında artmıştır. Bu aylarda bölgede su sıcaklığı yaklaşık 18-22°C ölçülmüştür. Kimyasal vebiyolojik verilere bağlı olarak havzanın geneli mezotrofik iken, kanalizasyon girdilerinin olduğu bazı çayların ötrofikkarakterli olduğu gözlenmiştir.
su sıcaklığı,Bacillariophyta,ötrofikasyon,kirli sular,tür zenginliği,algler,plankton,tür çeşitliliği,habitatlar,sulak alanlar,kanalizasyon,su kirliliği,flora,su kalitesi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Fisheries Sciences