0.05) . A statistically significant difference has seen between referee year and decision-making styles (p<0.05). As a result, football and basketball referees did not differ significantly in their decision styles depending on the branch and age variables, and less experienced referees tend to avoid the responsibility of decision making compared to experienced referees during the decision making process (p<0.05) and panic behavior (p< 0.05).Key words: football, basketball, referee, decision making" />
Farklı Branştaki Hakemlerin Karar Verme Stillerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi
Abdurrahman Kırtepe
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Turan ÇETİNKAYA
Günümüzde kitleleri peşinden sürükleyen iki farklı branş olanfutbol ve basketbol evrensel bir spor dalı haline gelmiştir. Müsabakalarıyöneten hakemin verdiği kararlar bir karşılaşmanın sonucunu direktetkilediği için futbol ve basketbolda hakem kararları büyük önem arzetmektedir. Çalışmamızda, futbol ve basketbol hakemlerinin karar vermestillerinin branş, yaş ve hakemlik yılı değişkenleri açısından incelenmesiamaçlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu; Elazığ’da il hakemiolarak görev yapan 89 futbol ve 51 basketbol hakemi olmak üzere toplam140 hakem oluşturmaktadır. Araştırmada demografik bilgiler ile KararVerme Stilleri; Mann ve Ark. (1998), tarafından geliştirilen “MelbourneKarar Verme Ölçeği”elde edilmiştir. Elde edilen verilerin normallik testiyapılmış bunun sonucunda normal dağılım gösteren verilerde parametriktestler kullanılmıştır.İkili grupların analizinde Independent Samples ttesti, çoklu grupların analizinde ise One Way Anova testi uygulanmıştır.Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiş veanlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır. Elde edilen bulgulardahakemlerin branş ve yaş değişkeni ile karar verme stilleri alt boyutlarıarasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşmaya rastlanılmamıştırdeğişkeni ile karar verme stilleri karşılaştırıldığı zaman istatistikselolarak aralarında anlamlı bir farklılaşma olmadığı (p>0,05) hakemlik yılıile karar verme stilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkolduğu görülmüştür(p<0,05).Sonuç olarak; Futbol ve basketbol hakemlerinin branş ve yaşdeğişkenine bağlı olarak karar verme stillerinin anlamlı bir farklılaşmagöstermediği, daha az tecrübeye sahip hakemlerin, karar verme aşamasında tecrübeli hakemlere göre karar verme sorumluluğundandaha kaçıngan (p<0,02) ve panik davranma (p< 0,03) eğiliminde olduklarıgörülmüştür.
Dergi Adı Journal of Turkish Studies
Basım Tarihi 01-2018