Schiff Bazı İçeren Tek Kristal Bileşik Üzerinde X-Işınları, Spektroskopik ve Moleküler Doking Çalışmaları
Doç. Dr. Tuncay KARAKURT
Seher Meral
Ayşen Alaman Ağar
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Schiff bazı ve tiyazol halkası içeren 2,2'-((1E,1'E)-(ethan-1,2-dibis(azaneliden))bis(methaneliden))bis(4-(trifloromethoksi)fenol tek kristali buçalışmada sentezlenmiştir. Sentezlenen kristalin yapısı, IR spektroskopik ve X-ışınları analiziteknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. İncelenen bileşiğin fenol–imin ve keto–amin gibi ikifarklı tautomer formda olabileceği görülmüştür. Deneysel ve teorik tüm çalışmalar ikitautomer yapı üzerinde yapılmıştır. Bunun içinde bileşiğin yapısal parametreleri, GAUSSIAN09W paket programı ve DFT/B3LYP teorisi ile optimize edildikten sonra IRC (intrinsicreaction coordinate), frontier moleküler orbital(FMO) hesaplamaları yapılmıştır. IRCçalışmasında fenol-imin formunun keto-amin formuna göre daha düşük enerjiye sahipolduğu gözlenmiş olup iki form arasındaki enerji farkı -14.71 kj/mol olarak hesaplanmıştır.Ayrıca, fenol-imin ve keto-amin formlarına ait HOMO enerji değerleri sırasıyla, -6.31 ve -5.77eV olarak hesaplanmıştır. Son olarak da iki tautomer yapının antifungal aktivite çalışmalarıiçin 2RKV protein yapısına inhibitör ajan olabilmesi yönünde Moleküler Doking çalışmasıyapılmıştır. Bu hesaplama sonucunda fenol-imin ve keto-amin formuna ait affinite değerleri(Doking skoru) sırasıyla, -7.7 ve -7.3 kcal/mol olarak elde edilmiş olup HOMO orbitalenerjileri ile affinite değerlerinin orantılı olduğu çalışmamızda gözlenmiştir.
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 08-2019