Cu ve Fe Metalleri için tiyadiazol türevi bileşiklerin kuantum kimyasal hesaplamaları ve korozyon inhibisyon aktiviteleri
Doç. Dr. Tuncay KARAKURT
Bu çalışmada, Tiyadiazol türevi bileşiklerin (L1, L2, L3 ve L4) Cu ve Fe metal atomları üzerindeki korozyon inhibisyonuetkisini araştırmak için teoriksel hesaplama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tüm bileşiklerin moleküler modellemeleri,Gaussian 09 programı ile Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi DFT/B3LYP ve 6-311G (d) baz seti kullanılmıştır. İnhibitöradayı olan bileşiklerin inhibisyon etkinliği, Fe ve Cu metalleri için; L3>L1>L4>L2 sırası gözlendi. Tiyadiazol türevibileşiklerin inhibe edici etkisinin, bu bileşiklerde bulunan fonksiyonel grupların elektronik doğasına bağlı olduğugörülmüştür. Tüm bileşiklerin kuantum kimyasal parametreleri olan; HOMO ve LUMO yörünge enerjileri, bazı kuantumkimyasal parametreleri; elektron afinitesi (EA), iyonizasyon potansiyeli (IP), elektronegatiflik (χ), mutlak sertlik (η),mutlak yumuşaklık (S) ve kimyasal potansiyel (µ) değerleri hesaplandı. Bu parametreler kullanılarak, tüm bileşiklerininhibitörden metale olan yük transferini ifade eden elektron transferlerinin kesri (N) hesaplanmıştır. Son olarakbileşiklerin hesaplanan korozyonu önleme etkileri birbirleriyle karşılaştırıldı.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 2146-538X