Investigation of awareness level of climate change: The case of Kırşehir
Asude Özdamar
Prof. Dr. Sultan KIYMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Aslı AKILLI
İklim değişikliği son zamanlarda insanoğlunun karşılaştığı en büyük küresel çevresel sorunlarından biridir. Bu nedenle bireylerin bu konudaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi yerel düzeyde iklim değişikliği ile mücadelede geliştirilecek çözümlere katkı sağlaması açısından çok önemlidir. Bu çalışmada, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğrencilerinin ve yerel halkın iklim değişimi hakkındaki yaklaşımları, bilinç ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini öğrenci ve halka uygulanan 250 yüz yüze anket çalışmasından elde edilen birincil veriler oluşturmuştur. Konu ile ilgili literatürler de ikincil verilerdir. Anket soruları kişinin bireysel özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslek), iklim değişikliği farkındalık düzeyi, iklim değişikliğinin tarım ve su kaynakları üzerine etkileri ile ilgili soruları kapsamaktadır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, frekans tabloları ile grafiksel gösterimler ile parametrik ve parametrik olmayan istatistik testlerden yararlanılmıştır. Kruskall-Wallis testi kullanılarak gerçekleştirilen analizler sonucunda iklim değişikliği farkındalık düzeyi ve iklim değişikliği risk algı düzeyi değişkenlerinde eğitim grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkların var olduğu görülmektedir (P<0,05). Buna göre eğitim seviyesi arttıkça farkındalık ve risk algı düzeylerinde artış olduğu gözlenmiştir. Ayrıca Mann-Whitney U testi kullanılarak gerçekleştirilen analizler sonucunda iklim değişikliği farkındalık düzeyinde meslek grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkların olmadığı (P>0,05), iklim değişikliği risk algı düzeyi meslek grup ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığın varlığı tespit edilmiştir (P<0,05).
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X