A Decision Tree Model to Determine Some Environmental Factors Affecting 305-Day Milk Yield in Simmental Cows
Dr. Öğr. Üyesi Aslı AKILLI
Hülya Atıl
Ege Üniversitesi, Türkiye
Çiğdem Takma
Ege Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada Simmental (Sarı Alaca) ineklerde 305 günlük süt verimi üzerinde etkili olduğu düşünülen bazı çevresel faktörler regresyon ağacı algoritması ile karar ağacı yöntemine göre incelenmiştir. Bu amaçla buzağılama aralığı, somatik hücre sayısı, buzağılama yaşı ve laktasyon sırası değişkenlerinin 148 adet Simmental ırkı ineğin 305 günlük süt verimine etki düzeyleri belirlenmiştir. Karar ağacı uygulaması sonucunda 305 günlük süt verimini etkileyen faktörler önem sırasına göre laktasyon sırası, buzağılama yaşı, somatik hücre sayısı ve buzağılama aralığı olarak bulunmuştur. Ayrıca buzağılama yaşı 5 yıl yaşın üzerinde olan ineklerin 305 günlük süt veriminin yüksek olduğu, somatik hücre sayısı 104,500’ün üzerinde olan ineklerin ise en düşük olduğu belirlenmiştir. Süt hayvancılıkta süt verimi veya diğer ekonomik özellikler üzerine etkili olduğu düşünülen başka çevresel etmenlerin etkilerini incelemek ve buna göre ilgili faktörlerin düzeltilerek uygun şartların sağlanması için karar ağacı yaklaşımının kullanılmasına ihtiyaç vardır.
Decision Tree,305-day milk yield,Simmental cow
Dergi Adı Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University