Fuzzy Logic Based Decision Support System for Dairy Cattle
Çiğdem Takma
Tarık Ayyılmaz
Ege Üniversitesi, Türkiye
Sürekli değişen yaşam koşullarının sorunları karşısında en uygun çözüme ulaşmak için çeşitli yöntemler geliştirilmektedir. Bulanık mantık bu yöntemlerden biridir ve son yıllarda araştırmacılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bulanık mantık yöntemi, belirsizlik içeren bilgileri insanların düşünce yapısına en uygun biçimde modellemektedir. Özellikle karar alma süreçlerinde insanlara gerçekçi ve esnek bir bakış açısı sağlayan yapay zeka temelli bir yöntemdir. Bu çalışmada Siyah Alaca ırkı süt sığırlarına ilişkin üreme ve süt verimi kayıtları kullanılarak, bulanık mantık tabanlı bir karar destek sistemi tasarlanmıştır. Oluşturulan sistemin girdileri 305 günlük süt verimi, buzağılama aralığı (BA), servis periyodu (SP), aşım sayısı (AS), kuru periyodu (KP) bilgilerinden oluşmaktadır. Sistemin çıktısı ise sınıf kararı olarak belirlenmiştir. Sistemin performansını değerlendirmek amacıyla uzman kararları ve sistem kararları arasındaki uyum araştırılmıştır. Bu amaçla kullanılan Kappa istatistiği ile uyumun % 92.6 değerinde olduğu tespit edilmiştir (P<0.05)
Decision support systems, Fuzzy logic, Fuzzy sets
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale