Investigation of Wolbachia Bacteria in Different Insect Taxa
Doç. Dr. Tayfun KAYA
Eklembacaklılar, popülasyon yoğunlukları ve dağılımları göz önüne alındığında en yaygın canlı türüdür. Ancak artan dünya nüfusu ve küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle hem sağlık hem de tarımsal üretim açısından özellikle zararlı türlerle mücadelede çevre dostu ve etkili alternatif stratejiler geliştirmeye yönelik çalışmaları zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda Wolbachia, ev sahipleriyle olan ilişkileri nedeniyle umut vericidir. Ancak eklembacaklılarda simbiyotik yapı iklim, coğrafya ve ekosistem gibi farklılıklara göre değişmektedir. Bu çalışmada yaşam koşulları, konukçuları ve ekolojik nişleri bakımından farklı olan böcekler: Drosohphila melanosgaster (Diptera: Drosophiidae), Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae), Pulex irritans (Siphonaptera: Pulicidae), Eusomus ovulum (Coleoptera: Currioculionidae) ve Lariophagus distinguendus (Hymenoptera: Pteromalidae)'de Wolbachia enfeksiyonu incelenmiştir. Wolbachia, spesifik bir Wspec F/R primer seti ile tarandı ve elde edilen PCR ürünlerinin dizi verilerine göre tanımlandı. Wolbachia'nın çalışılan türlerde yaygın bir insidansa sahip olduğu gözlendi. Pire, sirke sinekleri ve E. ovulum’da A süpergrubu, parsitoid arı ve beyazsineklerde ise B süpergrubu Wolbachia bulunduğu tespit edildi. Bu çalışma, Türkiye'de E. ovulum'da Wolbachia varlığını bildiren ilk çalışma olup, burada sunulan verilerin yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Wolbachia,P. irritans,E. ovulum,L. distinguendus,D. melanosgaster,B. tabaci
Dergi Adı Osmaniye Korkut Ata Universitesi
Makale Dili İngilizce