Çeşitli Tarımsal ve Hayvansal Zararlılarda Maternal Kalıtılan Bakterilerin Taraması
Doç. Dr. Tayfun KAYA
Kahraman İpekdal
Tarım ve hayvancılık açısından risk oluşturan zararlılar, doğrudan ya da dolaylı olarak ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bununla birlikte bir kısım zararlı ise başta insan olmak üzere canlı sağlığını tehdit eden çeşitli hastalıkların vektörüdür. Dolayısıyla zararlılar ile mücadelede kimyasal yöntemlere alternatif stratejilerin geliştirilmesinde maternal kalıtılan üreme manipülatörü endosimbiyotik bakterilerin tespiti önem arz etmektedir. Bu çalışmada galeri sineği (yaprak madenci sineği) (Liriomyza sp.), baklagil tohum böceği (Bruchus sp.), domateste zarara neden olan Lasioptera sp., sığır biti (Bovicola bovis) ve kanatlı kırmızı akarında (Dermanyssus gallinae) endosimbiyotik Arsenophonus, Cardinium, Hamiltonella, Rickettsia, Spiroplasma ve Wolbachia taraması gerçekleştirilmiştir. Taramalar sonucunda bu zararlılarda endosimbiyotik bakteri varlığı tespit edilmemiştir. Bu çalışma, Liriomyza sp., B. pisorum, Lasioptera sp., B. bovis ve D. gallinae zararlılarında maternal kalıtılan üreme manüplatörü endosimbiyotik bakterilere yönelik Anadolu’dan bilen ilk verileri içermektedir.
Endosimbiyotik bakteri,B. bovis,Bruchus sp.,D. gallinae,Liriomyza sp.
Dergi Adı Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Basım Tarihi 06-2022