img
img
Bazı Buğdaygil ve Baklagil Yem Bitkileri ile Bunların Karışımlarının Kıraç Mera Koşullarındaki Performansları (Doktora Tezinden Üretilmiştir)      
Yazarlar (2)
Prof. Dr. Tamer YAVUZ Prof. Dr. Tamer YAVUZ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Yaşar Karadağ
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu araştırma, Amasya ilinin sürülerek tahrip edilmiş ya da vejetasyonları zarar görmüş meraları için en uygun mera karışımını belirlemek amacıyla 2008-2010 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada yonca, korunga, çayır düğmesi, otlak ayrığı, kılçıksız brom, domuz ayrığı ve kamışsı yumağın yalın ekim, ikili, üçlü ve dörtlü karışımları incelenmiştir. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. En yüksek kuru madde verimi 1166.0 kg da-1 ile yonca+ çayır düğmesi+ kılçıksız brom+ domuz ayrığı karışımından elde edilmiştir. En düşük kuru madde verimi yalın ekilen domuz ayrığından (594.3 kg da-1) elde edilmiştir. Ham protein verimleri 66.7-186.1 kg da-1, ADF oranları% 34.16-41.84, NDF oranları% 45.82-68.37 ve IVTDMD oranları% 54.30-72.41 arasında değişmiştir. Karışımların kuru madde verimlerinin yalın ekilen türlerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. En yüksek ADF ve NDF oranları yalın ekilen buğdaygillerden elde edilmiştir. Karışımların ADF ve NDF oranları yalın ekilen buğdaygillerden daha düşük, baklagiller ve çayır düğmesinden ise daha yüksek tespit edilmiştir. Karışımların IVTDMD oranları da yalın ekilen buğdaygillerden yüksek, baklagiller ve çayır düğmesinden ise daha düşüktür. Araştırma sonuçlarına göre kıraç meralar için yonca+ çayır düğmesi ile birlikte otlak ayrığı, kılçıksız brom ve domuz ayrığı türlerinden biriyle oluşturulacak üçlü karışımlarından birisi önerilebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-2910
Dergi Tarandığı Indeksler DOAJ, TÜBiTAK-ULAKBİM, AGRICOLA, CROSSREF
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2016
Cilt No 33
Sayı 2
Sayfalar 63 / 71
Doi Numarası 10.13002/jafag981
Makale Linki http://ziraatdergi.gop.edu.tr/DergiTamDetay.aspx?ID=981