GMAK Yöntemi İle Birleştirilmiş HARDOKS500 - ST52 Numunenin Çekme Dayanımı ve Sertlik Davranışının İncelenmesi
Öğr. Gör. Şeyma KORKMAZ
Muhammet Hüseyin Çetin
Konya Teknik Üniversitesi, Türkiye
Muhammed Adar
Abdulkadir Orak
Makine konstrüksiyonunda yüksek dayanım, aşınma ve korozyon direnci gibi farklı endüstriyelgereksinimlerin karşılanması farklı malzemelerin birlikte kullanımı ile sağlanabilir. Özellikle metalikmalzemelerin birlikte kullanımı sürdürülebilirlik açısından önem taşımaktadır. Farklı metalikmalzemelerin birlikte kullanımı, her iki malzemenin birleştirilebilme kabiliyetine bağlıdır vebirleştirilebilirlik kabiliyetinin analizi için deneysel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada,Hardoks500 ve St52 (S355) çeliğinin farklı akım ve voltaj parametreleri kullanılarak GMAK (Gaz MetalArk Kaynağı) yöntemiyle kaynak edilebilirliği araştırılmıştır. İki farklı çelik alaşımının kaynakedilebilirliği çekme testi, mikro sertlik ölçümü, SEM ve mikro yapı görüntüleme teknikleri ileincelenmiştir. Kaynaklanmış numunelere çekme deneyleri uygulanmış, elde edilen grafiklerde oluşankritik noktalar ve numunelerin deformasyon karakteristikleri, belirlenen giriş parametrelerine göredeğerlendirilmiştir. Numunelerin mikro sertlik değerleri Vickers (HV) sertlik ölçme yöntemine göreölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre; düşük akım ve voltaj değerlerinde Hardoks500 ile St52malzemesinin kaynak edilebilirlik kabiliyetinin düşük olduğu ve sertlik dağılımının düzensiz bir şekildegerçekleştiği belirlenmiştir. Yüksek akım ve yüksek voltaj değerlerinde çekme eğrilerinin daha kararlıdavranış ortaya koyduğu ve homojen bir sertlik dağılımı gerçekleştiği belirlenmiştir.
Dergi Adı Konya Journal of Engineering Sciences
Basım Tarihi 06-2020