THE EFFECT OF BORIC ACID ON MECHANICAL PROPERTIES AND STRUCTURAL CHARACTERIZATION OF SELF-COMPACTING CONCRETE
Emre Palta
Dr. Öğr. Üyesi Hakan ÇAĞLAR
Doç. Dr. Arzu ÇAĞLAR
Bu çalışma kapsamında, özellikle nükleer santraller ve radyasyona maruz olan diğer yapılarda kullanılabilecek borik asit katkılı Kendiliğinden Yerleşen Beton (KYB)ların üretilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, KYB olma şartlarını sağlayan ve borik asit ilavesiz bir referans numune üretilmiş olup, oluşturulan referans numune dizaynına ilave olarak beton suyuna ağırlıkça sırasıyla %0.5, %1.0, %1.5, %2.0, %2.5 borik asit ilave edilerek numuneler oluşturulmuştur. Bu numuneler üzerinde KYB olma şartlarında değişim olup olmadığını gözlemlemek için Taze Beton Deneylerinden Yayılma Tablası, V-Hunisi, L-Kutusu, U-Kutusu deneyi yapılmıştır. Elde edilen numunelerin mekanik özelliklerindeki değişimi kıyaslamak için basınç dayanımı ve eğilme dayanımı deneyleri yapılmıştır. Ayrıca yapısal karakterizasyon değişimlerini gözlemlemek içinde SEM ve XRD analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde borik asit katkılı betonların Kendiliğinden Yerleşen Beton olma özelliği taşıdığı görülmüştür. Numunelerin basınç dayanımının sırasıyla 44,28, 59,4, 52,78, 48,6 ve 47,8 MPa olduğu tespit edilmiştir. Borik asit katkısının %1 oranına kadar basınç dayanımında artışa neden olurken, %1,5, %2 ve %2,5 oranlarında ise azalmaya neden olduğu görülmüştür. SEM görüntülerinde ise borik asidin zamanla C-H’ı kendine bağlayarak C-S-H jellerinin oluşumunu hızlandırdığı ve bunun etkisiyle zamanla basınç dayanımında artış sağlandığı görülmüştür. C-S-H jeli oluşumu yapının daha geçirimsiz ve dayanıklı olması sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca borik asit malzemedeki gözenekli yapının azalmasına neden olmuştur.
Self-Compacting Concrete,Sem,Xrd,Boric Acid
Dergi Adı Türk Doğa ve Fen Dergisi