Hibrit polimer matrisli ve cam lifi takviyeli polimer kompozitlerin çekme özelliklerinin incelenmesi
Neslihan Gökçe
Dr. Öğr. Üyesi Şevki EREN
Serkan Subaşı
Düzce Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, matris fazı farklı reçine türlerinden oluşan hibrit matrisli karışımlar hazırlanmış ve bu karışımlar içerisine ağırlıkça %5, %10 ve %20 oranlarında kırpılmış E tipi cam lifleri ilave edilmiştir. Ortoftalik, izoftalik ve tereftalik polyester reçinelerinin her biri kendi aralarında ve daha sonra epoksi bazlı vinilester reçine ile farklı kombinasyonlarda ikili ve üçlü hibrit matrisli karışımlar oluşturacak şekilde karıştırılmıştır. Üretilen kompozitlerin çekme özellikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, lif oranı arttıkça, hibrit matrisli kompozitlerin daha rijit bir yapıya dönüştüğü görülmüş ve en yüksek çekme mekanik özellikleri %20 lif oranında ve vinilester reçinesinin bulunduğu karışımlarda elde edilmiştir. İki tip hibrit reçine matrisli olarak hazırlanan tüm karışımlar içerisinde ortoftalik + vinilester (OV) karışımının en yüksek rijitliğe sahip olduğu belirlenmiştir. İki tip ve üç tip hibrit reçine matrisli kompozitlerin çekme özellikleri birbirleriyle karşılaştırıldığında, anlamlı farklılıkların oluşmadığı görülmüştür.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
Basım Tarihi 12-2020