Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Teorisi ve Uygulaması Derslerine İlişkin Öğretim Elemanı Görüşleri
Taner Topaloğlu
Harran Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Şenol AFACAN
2018 Yılında Yüksek Öğretim Kurumunun Eğitim Fakültelerinin Müzik Eğitimi lisans programlarında yaptığı değişiklik sonucunda Türk Halk Müziği Teorisi ve Uygulaması ile Türk Sanat Müziği Teorisi ve Uygulaması dersleri eklenmiştir. Bu çalışmanın amacı programa yeni eklenen Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Teorisi ve Uygulaması derslerini öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda incelemektir. Bu amaçla öğretim elemanlarına bu derslerde kullanılabilecek ses sistemi, enstrümanlar, kaynaklar ve öğretim programında ayrılan ders sürelerinin yeterliliği gibi konulara açıklık getirmek için çalışma kapsamında hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum deseni kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, Türk Halk Müziği Teorisi ve Uygulaması dersi için öğretim programında ayrılan ders süresinin yeterli olduğu, ders içi uygulamalarda 17 ses sisteminin kullanılmasının ve bu ses sistemine uygun perdeli bir çalgı olan bağlama enstrümanının kullanımının uygun olacağı ve mevcut kaynakların sınırlı sayıda olduğu belirlenmiştir. Türk Sanat Müziği Teorisi ve Uygulaması dersi için öğretim programında ayrılan ders süresinin yeterli olduğu, ders içi uygulamalarda 24 ses sisteminin kullanılmasının uygun olduğu, ders içi uygulamalarda kanun enstrümanının ses gürlüğü ve perdeli bir çalgı olmasından dolayı kullanışlı olacağı, mevcut kaynakların sayısal olarak kısmen yeterli olduğuna ilişkin sonuçlara ulaşılmıştır.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AEÜSBED)
Basım Tarihi 11-2020
Doi Numarası 10.31592/aeusbed.737409