Evaluation of Chemical and Mineralogical Structure of Davutoğlan Bird Sanctuary Clayfor It’s Antimicrobial Efficiency
Dr. Öğr. Üyesi Şaziye Betül SOPACI
Bu çalışmada endüstri bölgelerine uzak bir ekolojik ortam olan Davutoğlan Kuş Cenneti Kıztepe mevki eteklerinden alınan kil örneğinin olası antimikrobiyal özellikleri incelenmiştir. Bölgeden alınan kil örneklerinin Gram(-) (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa)veGram(+)(Bacillus subtilis, Enterococcusfaecalis, Staphylococcus aureus) patojen bakteri türleri üzerindeki antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Kilin 0.5-1.5 g/mL konsantrasyon aralığında $10^5$ cfu/mL bakteri inokülasyonlarına karşı bakteriostatik etkide olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçları desteklemek ve bulguları açıklamak amacıyla antimikrobiyal aktivite çalışmasına paralel olarak kil örneğinde X-ışınları kırınımı (XRD), X-ışınları floresans (XRF), Termogravimetri (TG) çalışmaları ile kilin minerolojik ve kimyasal yapısı belirlenmiştir. Ayrıca kilin gözenek yapısı ve yüzey alanını belirlemek için taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Brauer-Emmet-Teller (BET) yöntemleri kullanılmıştır. Tüm bu analizlerden elde edilen sonuçlar antimikrobiyal aktivite değerleri ile ilişkilendirilmiştir. Sahadan alınan kil örnekleği XRD, XRF ve TG analiz sonuçlarına göre illit, dolomit ve kalsit içerdiği tespit edilmiş ve BET sonuçlarına göre kil 57,002 $m^2$/g gibi geniş yüzey alanına sahip olduğu bulunmuştur. Geniş yüzey alanı kuvvetli absorbans özellik kazandırdığından ve bu geniş yüzey alanı oksidasyon için uygun bir ara yüzey olduğundan bakteriyal üremeyi baskıladığı sonucuna varılmıştır.
Dergi Adı Süleyman Demirel ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce