A study on Ecology and Biology of Microtus guentheri Danford and Alston 1880 Mammalia Rodentia in Turkey
Ercüment Çolak
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Sözen
Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Nuri Yiğit
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şakir Önder ÖZKURT
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada Microtus guentheri’nin tarım ürünleri üzerine etkisiyle beraber ekoloji ve biyolojisi hem laboratuvar, hem de arazi gözlemlerine dayanarak araştırıldı. Bu türün çok girişli sığ yuvalara sahip olduğu ve yuvasında besin depolamadığı tespit edildi. Laboratuvarda M. guentheri Eylül ayından Haziran ayına kadar doğum yaptı ve bu süre içinde bir dişi yedi doğumda 42 yavru doğurdu. Hamilelik süresi 20 - 21 gün arasında değişti. Ortalama yavru sayısının 5,5 olduğu, yavruların ortalama 3,3 gr. ağırlığında doğduğu tespit edildi. Kürk 10 günde tamamlandı. Gözler ve kulaklar 12 - 16 günde açıldı. Yavrular 15 günde serbest beslenmeye başladılar. Sütten kesilme 21 - 24 günde oldu. Bu türde populasyon patlaması olursa ve tarla kenarlarında çok sayıda yuva görülürse muhtemel zararlı etkilerinden korunmak için tarla kenarlarının derin bir şekilde sürülmesiyle ve yaylı kapan kullanılmasıyla mücadele edilmelidir.
Microtus guentheri,yavru sayısı,doğum ağırlığı,yuva,doğum,kemirgenler,doğum sonrası gelişim,kemirgen savaşımı,hayvan ekolojisi,yuvalama
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tr. J. of Zoology.
Dergi Tarandığı Indeksler biyolojik abstrac, SCOPUS
Makale Dili İngilizce