Morphological and Biometrical Comparisons of Mesocricetus Nehring 1898 Mammalia Rodentia species distributed in the Palaearctic Region
Nuri Yiğit
Ercüment Çolak
Rolf Gattermann
Karsten Neumann
Prof. Dr. Şakir Önder ÖZKURT
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Mohammed Moradi Gharkheloo
Peter Frıtzsche
Reyhan Çolak
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Günümüzde bu Mesocricetus cinsinin 4 türü "Mesocricetus auratus, Mesocricetus raddei, Mesocricetus newtoni ve Mesocricetus brandt!' karyolojik ve morfolojik özellikleri dikkate alınarak geçerli taksonlar olarak dikkate alınmaktadır. Cinsin beşinci türü "Mesocricetus nigriculus" tartışmalı olup Mesocricetus raddei raddei ve Mesocricetus raddei avaricus'a birlikte M. raddefrim bir alttürü olarak değerlendirilmektedir. Biyometrik özellikler dikkate alınarak yaptığımız UPGMA küme analizi Mesocricetus türlerini, transkafkas grubu {Mesocricetus newtoni, Mesocricetus brandti ve Mesocricetus auratus) ve ciskafkas grubu (M. raddei ve alttürleri) olacak şekilde iki ana gruba ayırmıştır. M. nigriculus'un taksonomik durumunu bu biyometrik analizlerle tam olarak açığa çıkartılamamıştır. Buna karşın biyometrik ölçüler M. nigriculus 'la M. auratus'un birbirine en yakın iki tür olduğunu, Mesocricetus türleri içinde biyometrik olarak en farklılaşmış taksonun M. raddei olduğunu göstermiştir. Ayrıca M. r. raddei ve M. r. avaricus arasında alttür ayrımını sağlayacak, seviyede biyometrik ve morfolojik farklılık bulunmamaktadır. Taksonlar arasındaki farklılıkların bazı türlerin dağlık alanda yaşaması gerçeğiyle ve ölçü ve renk farklılıklarının- türlerin gerçek filogenetik pozisyonlarını açıklamaktan çok türlerin ekolojik uyumunu yansıttığı şeklinde de açıklana bilir. Bunun yanında morfolojik bulgular M. brandtinin yayılış alanı içinde doğudan batıya doğru artan bir benzerlik gösterdiğini, M. newtonfmn ise M. auratus ile M. brandti arasında arabir grup oluşturduğunu ortaya koymaktadır..
kümeleme analizi,altın hamster,habitatlar,Palearktik Bölge,morfoloji,biyometri,coğrafi dağılım,Mesocricetus
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turk. J. Zool