Hibernation and Body Weight in Dormice Glis glis orientalis Nehring 1903 Rodentia Gliridae Maintained under Uncontrolled Conditions
Ercüment Çolak
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Nuri Yiğit
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Sözen
Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şakir Önder ÖZKURT
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Değişen şartlarda tutulan Glis glis orientalis’in vücut ağırlığındaki değişiklikler ve hibernasyonu araştırıldı. G.g.orientalis’in 18 ºC’nin altındaki ortam sıcaklığında ve 180 g. vücut ağırlığında hibernasyona girdiği ve 18 ºC’lik çevre sıcaklığının hibernasyona giriş için kritik sıcaklık olduğu saptandı. Vücut ağırlığının hibernasyon sezonunun başlangıcında hibernasyona girmede önemli bir role sahip olmasına rağmen, hibernasyon sezonu ilerledikçe G.g.orientalis’in vücut ağırlığı ne olursa olsun hibernasyona girdiği görüldü. Ergin yediuyurlar 13 Mayıs ile 6 Haziran tarihleri arasında hibernasyondan uyandılar. Maksimum kesintisiz hibernasyon periyodu erginlerde 31 gün gençlerde ise 36 gün olarak saptandı. Ergin bir yediuyur bir hibernasyon sesonu boyunca 181 gün hibernasyonda kaldı. G.g.orientalis’in vücut ağırlığında 1-6 hafta arasında değişen periyodik sikluslar tespit edildi.
hayvan fizyolojisi,vücut ağırlığı,sıcaklık,kemirgenler,Glis glis,mevsimsel değişimler,kış uykusu
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tr. J. Zoology