The karyotypes of some rodent species Mammalia Rodentia from eastern Turkey and northern Iran with a new record Microtus schidlovskii Argyropulo 1933 from eastern Turkey
Nuri Yiğit
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Mohammed Moradi Gharkheloo
Prof. Dr. Şakir Önder ÖZKURT
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Şafak Bulut
Hitit Üniversitesi, Türkiye
Tolga Kankılıç
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Necla Altınel Dursun
Elif Özkıldır
Türkiye'nin doğusunda ve İran'ın Zanjan şehri civarında yapılan arazi çalışmasında, 9 kemirici türü yakalandı ve bu türlere ait diploid kromozom sayıları (2n), otozsomal Kromozomların kol sayılan (FNa) ve kromozom kol sayıları (FN) belirlendi. 2n = 60, FNa = 58 karyolojik değerlere sahip Microtus schidlovskii Özalp (Van) ve Yüksekova'dan (Hakkari) ilk kez kaydedildi. Çalışılan türlerden Meriones vinogradovi'nin karyolojik bulguları Türkiye'den ilk kez bu çalışmayla verildi. Karyolojik çalışmalarda; Spermophilus xanthophrymnus (Türkiye; 2n = 42, FNa = 78, FN = 82), Mesocricetus brandti (İran; 2n = 42, FNa = 78, FN = 82), Microtus sociaiis (İran; 2n = 62, FNa = 60 FN = 62, Türkiye; 2n = 60, FNa = 58 FN = 60), Meriones tristrami (İran; 2n = 72, FNa = 78, FN = 80, Türkiye; 2n = 72, FNa = 82, FN = 84), M. vinogradovi (Türkiye; 2n = 44, FNa = 74, FN = 77), Meriones libycus (İran; 2n = 44, FNa = 76, FN = 80), Apodemus iconicus (İran; 2n = 48, FNa = 46, FN = 48), Mus domesticus (İran ve Türkiye; 2n = 40, FNa = 38, FN = 40) karyolojik değerlere sahip olduğu saptandı.
Rodentia,karyotip,Doğu Anadolu Bölgesi,lokalizasyon,kromozom sayısı,kemirgenler,yeni coğrafik kayıtlar,İran
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Zoology,