Çatören ve Kunduzlar Kırka Eskişehir Baraj Göletlerindeki Sazanların Cyprinus carpio L 1758 Dokularında Bor Birikimi
Prof. Dr. Şakir Önder ÖZKURT
Bir yıl boyunca her ay araziye gidilerek su, dip çamuru, plankton ve balık numuneleri alınmış, alınan numuneler laboratuvarda gerekli işlemlerden geçirilerek içerdikleri bor miktarları belirlenmiştir. Elde edilen veriler çeşitli istatistiki yöntemlerle değerlendirilerek farklılık ve besin zincirinin basamakları arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Çatören ve Kunduzlar baraj göletlerinde bor, su-dip çamuru-planktonda artarak birikmekte; baraj göletlerinde besin zinciri yoluyla taşınarak, balık (Cyprinus carpio ) dokularında yığılmaktadır. Çatören barajında balık dokularında bor kas-beyin-karaciğer yönünde, Kunduzlar barajında ise kas-karaciğer- beyin yönünde artarak birikmektedir. Çatören barajında bor kirliliği Kunduzlar’a göre daha fazla olup, bunun balık büyümesini engellediği görülmüştür.
bor,karaciğer,balık,Eskişehir,vücut ağırlığı,Cyprinidae,beyin,plankton,kaslar,barajlar,birikim,yaş grupları,besin zinciri,Cyprinus carpio
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tr. J. Biology