The Morphological Analysis of Mus domesticusand Mus macedonicus Mammalia Rodentia in Turkey
Ercüment Çolak
Nuri Yiğit
Mustafa Sözen
Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Reyhan Çolak
Prof. Dr. Şakir Önder ÖZKURT
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Tolga Kankılıç
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Teoman Kankılıç
Niğde Üniversitesi, Türkiye
Deniz Daşdemir
Mahmut Çamlıca
Türkiye'deki değişik yerlerden toplanan Mus domesticus and Mus macedonicus'a ait 529 örnek morfolojik, bakulum ve fallus özellikleri bakımından incelendi. ZI indeksi M. domesticus'ta 0.32 - 0.47 and M. macedonicus'ta ise 0.60 - 0.85 olarak belirlendi. H+B/T indeksi M. domesticus'ta 0.87 -1.05 and M. macedonicus'ta, ise 1.08 - 1.78 arasında değiştiği saptandı. Zygomatic plaka M. domesticus ve M. macedonicus'ta düz ya da dış bükeydir. Parietal kemiklerin ventral kenarları M. domesticus'ta zikzak, M. macedonicus'ta ise düz ya da öne doğru girinti yapmış biçimdedir. M1'de anterolabial mine adacığı M. domesticus'ta kayıp olmuş ya da az belirgin M. macedonicus'ta ise belirgindir. Bakulum ve phallus özellikleri M. domesticus'u M. macedonicus'tan ayırmadı.
taksonomi,Mus macedonicus,Hydrophilidae,Coleoptera,Mus domesticus,fauna,Cezayir,yeni coğrafik kayıtlar,coğrafi dağılım
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turk J Zool