Observation on the Ecology Reproduction and Behavior of Spermophilus Bennet 1835 Mammalia Rodentia in Turkey
Prof. Dr. Şakir Önder ÖZKURT
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Nuri Yiğit
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Ercüment Çolak
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Sözen
Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Mohammad Moradı Gharkheloo
Serdar Güngör
Bu çalışmada; Spermophilus citellus ve S. xantophrymnus'ların ekolojisi, üremesi ve davranışı üzerine 4 yıl süreli arazi ve laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. S. citellus Trakya' da yarı kurak step alanlarda yayılmaktadır. S. xantophrymnus Anadolu'da yarı kurak steplerde habitatını Meriones tristrami, Mesocricetus brandti, Allactaga williamsi, Microtus spp. gibi nokturnal türlerle paylaştığı tespit edildi. Arazide S. xantophrymnus'ların yuva yapıları araştırıldı. Arazide tek tek yuvalanmalarına karşın küçük sosyal kolçniler oluşturdukları, kısık, keskin ve tiz sesler çıkararak birbirleriyle haberleştikleri belirlendi. S. xantophrymnus'un hibernasyon periyodu Ağustos ta başlayıp Şubat sonlarında sona erdiği belirlenmiştir. Laboratuvar gözlemlerinde birbirlerine karşı toleranslı oldukları, arazi ve laboratuvar gözlemlerinde S. citellus ve S. xantophrymnus'ların senede 1 kez doğum yaptığı, bu doğumlarda S. citellus'te yavru sayısının 3, S. xantophrymnus'ta ise 4 olduğu, yavruların doğum ağırlığının ortalama 5-g olduğu, kürklenmenin 15-17. günlerde tamamlandığı, gözlerin 22-25 günlerde, kulakların 30 günde açıldığı ve örneklerin doğumdan sonra 2. ayın sonuna doğru sütten kesildikleri belirlendi. Edirneden yakalanan örneğin doğurduğu 2 yavrunun dış vücut ölçüleri 4 ay sonra erişkin ölçülerine ualştığı tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turk. J. of Zool.
Dergi Tarandığı Indeksler biyolojik abstrac, SCOPUS
Makale Dili İngilizce