Elmalı’da (Antalya) Yağışın Tetiklediği Sel Taşkın ve Çamur Akıntısı Afetlerinin Jeomorfolojik Analizi
Doç. Dr. Şakir FURAL
İsa Cürebal
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Furkan İnan
nceleme alanı Antalya ilinin Elmalı ilçesinde yer alan Salur, Eskihisar, Yılmazlı, Karaköy veYapraklı kırsal mahallelerini kapsamaktadır. Salur, Eskihisar, Yılmazlı ve Yapraklıyerleşmelerinde 06.08.2018 tarihinde sel, taşkın ve çamur akıntısı şeklinde etkili olan doğalafet yaşanmıştır. Bahsi geçen kırsal mahallelerde temizlik çalışmaları sürerken 07.08.2018tarihinde saat 17:00 sıralarında başlayan sağanak yağış sonucunda Karaköy’de gerçekleşensel ve taşkın sonucunda tarım arazileri zarar görmüştür. Bu çalışmanın amacı doğal afetinnedenlerini araştırmak, afetin bilançosunu ortaya çıkarmak ve tekrar yaşanmaması içinalınması gereken önlemleri belirlemektir. Çalışma kapsamında nitel araştırmayöntemlerinden olan literatür taraması, arazi çalışması ve gözlem metotları kullanılarakihtiyaç duyulan veriler elde edilmiştir. İnceleme alanına 12. 08. 2018 tarihinde arazi çalışmasıgerçekleştirilmiş, hasar tespit ve temizlik çalışmaları yerinde incelenmiştir. Afetin bilançosuile ilgili veriler Elmalı Kaymakamlığı ve Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden teminedilmiştir. Ardından ofis çalışmasına geçilerek mevcut literatür, arazi çalışması verileri veharitalardan elde edilen bulgular değerlendirilerek sonuç bölümüne aktarılmıştır. Çalışmasonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde kısa süreli sağanak yağışların birikintikonileri üzerindeki yan kolların debisini aniden arttırdığı tespit edilmiştir. Bu durum süreksizyan kolların yüksek aşındırma gücü kazanmasına ve birikinti konisindeki gevşek malzemeistifi şeklindeki iri unsurlu çakıl ve ince unsurlu kumlu malzemeyi aşındırarak taşımasınaneden olmuştur. Yüksek akım ve yüksek eğim değerlerinin etkisi ile harekete geçen çamurkütlesi başta Salur olmak üzere Eskihisar, Yılmazlı ve Yapraklı kırsal mahallelerinietkilemiştir. Ardından 07.08.2018 tarihinde Karaköy’de sel ve taşkın etkili olarak tarımarazilerine zarar vermiştir. Yaşanan doğal afet sonunda can kaybı olmazken 450 dönüm serave tarım alanı, mezarlıklar ve 12 ev kullanılamaz hale gelmiş, çok sayıda küçükbaş vebüyükbaş hayvan telef olmuştur. Yerleşim alanlarının seçimi esnasında jeomorfolojik veuygulamalı jeomorfolojik özelliklerin dikkate alınmaması, bu tür afetlerin yaşanma olasılığınıarttırmaktadır.
Dergi Adı Jeomorfolojik Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 10-2019