İkizcetepeler Baraj Gölü (Balıkesir) Çökellerinde Organik Karbon Miktarının Zamansal ve Mekansal Dağılışı
Doç. Dr. Şakir FURAL
Serkan Kükrer
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
İsa Cürebal
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma İkizcetepeler Barajı tabanından alınan yüzey çökeli ve karot örneklerinde organik karbonkonsantrasyonlarının zamansal ve mekansal değişimlerini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Organik karbon sulak alanlarda belirli bir miktarın üzerinde bulunduğunda kirliliğe yol açmakta veortamdaki çözünmüş oksijeni azaltarak diğer canlıların yaşamını risk altına sokmaktadır. Bu nedenlesulak alanlardaki organik karbon miktarının zamansal ve mekansal dağılışının tespit edilmesi sonderece önemlidir. Çalışma kapsamında toplanan yüzey ve karot örneklerinde titrasyon yöntemiyleelde edilen veriler Arc – Map 10.5 yazılımı kullanılarak mekansal dağılış haritası ve zamansal dağılışgrafiklerine dönüştürülmüştür. Elde edilen tüm bulgular değerlendirildiğinde organik karbonmiktarının Kille Çayı, Koca Çay ve Çınarlı Dere ağzı ile eski yerleşim yerlerinin bulunduğuörneklem noktalarında en yüksek değerlere ulaştığı tespit edilmiştir. Zamansal dağılışa göre enyüksek değerler 5 – 10 cm dilimleri arasında tespit edilmiştir. Bu durum organik karbonun BağırsakDere dışındaki akarsular tarafından havza içerisinden taşınarak baraja deşarj edildiğini ve deşarjınson yıllarda maksimum düzeye çıkarak günümüzde azalma eğilimine geçtiğini göstermektedir.İkizcetepeler Baraj Gölü çevresinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları, mevcut literatür verileri veanalitik prosedürlerden elde edilen verilere göre barajda organik karbon kökenli kirliliğerastlanmamıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO