istanbulda tamamlanmış intihar olgularının psikolojik otopsisi
Prof. Dr. Şafak TAKTAK
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Üzün
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Balcıoğlu
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı İstanbulda tamamlanmış intihar gerçekleştiren bireylerin genel özelliklerini belirlemektir. Yöntem: Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesine 2002 yılında Nisan-Ağustos aylarında ardışık olarak gönderilen ve intihar ettiği bildirilen 130 olgudan psikolojik otopsi yöntemi ile ölü muayenesi, otopsisi, toksikolojik analiz sonuçları, otopsi raporları, adli tahkikat dosyalarından, cenaze yakınlarından elde edilen bilgilerin psikiyatri ve adli tıp uzman- larca incelendikten sonra intihar ettiğine karar verilen ve dosyaları adli makamlarca kapanan 124 olgu değerlen- dirilmiştir. Sonuçlar: Belirtilen süre içerisinde toplam 124 intihar girişiminin 83ü erkekler (%66.9), 41i ise kadınlar (%33.1) tarafından gerçekleştirilmiş, her iki cinsiyet açısından intihar girişimleri 15-24 yaş grubunda yoğunlaşmıştır. Bireylerin en çok psikiyatrik hastalıklar (%28.2) nedeni ile intihar girişiminde bulundukları belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları intihar girişiminde bulunanların sosyodemografik özellikleri açısından genel olarak ilgili literatürle uyumludur.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Anadolu psikiyatri dergisi