Adölesanların Menstruasyon Döneminde Karşılanmamış Sağlık Hizmeti Gereksinimleri ve İlişkili Faktörler
Doç. Dr. Gizem Deniz BÜYÜKSOY
Öğr. Gör. Sümeyye AHİ
ÖZ Amaç: Bu araştırmanın amacı, adölesanların menstruasyon döneminde karşılanmamış sağlık hizmeti gereksinimlerini ve ilişkili faktörleri incelemektir. Yöntem: Araştırma kesitsel tiptedir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan ve 12-19 yaş arasındaki kadın adölesanlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi bilgisayar ortamında 0.2 etki büyüklüğü, %80 güç ve %95 güven düzeyinde 202 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın verileri literatürden yararlanılarak hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Veriler sosyal medya hesapları üzerinden gönderilen link yoluyla 27 Eylül-6 Kasım 2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Bulgular: Adölesanların %16.3'ünün menstruasyon döneminde karşılanmamış en az bir sağlık hizmeti gereksinimi vardır. Adölesanların en çok acil durumlarda sağlık hizmetine erişemediği, yaklaşık beşte birinin de hijyenik pede erişemediği belirlenmiştir. Karşılanmamış sağlık hizmeti gereksiniminin en sık rastlanan nedenleri; sosyal güvencenin olmaması ve doktor korkusudur. Geniş ailede yaşayan, menstruasyonun en yoğun gününde ped değiştirme sıklığı az olan, pedi evde kendi kendine yapan, menstruasyon nedeniyle okula devamsızlık yapanlarda karşılanmamış sağlık hizmeti gereksiniminin daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Menstruasyon döneminde sağlık hizmetine ve gereken hijyenik ürünlere erişememe önemli bir adölesan sağlığı sorunudur. Buna göre menstruasyon dönemini kolaylaştıracak girişimlerin planlandığı halk sağlığı çalışmalarının planlanması önerilir.
Adölesan, ebelik, hemşirelik, menstruasyon
Dergi Adı Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi