The Effect of Water Stress on Nutrient Elements in Soil and Leaf of Common Bean (Phaseolus vulgaris L.).
Prof. Dr. Sultan KIYMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Ahu Alev ABACI BAYAR
Doç. Dr. Ramazan BEYAZ
Birçok kurak ve yarı kurak bölgelerde tarım alanlarının yayılımı ve bitki üretimi için su kaynakları kıt ve sınırlayıcı bir faktördür. Bu çalışma, farklı su kısıtı koşulları altında yetiştirilen dört fasulye çeşidinde ve toprakta makro ve mikro besin maddelerinin konsantrasyonu üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılmış ve serada saksı denemesi olarak yürütülmüştür. Deneme konuları üç farklı sulama seviyesi (tarla kapasitesine göre tüketilen suyun %100 (I1.00), %75 (I0.75) ve %50 (I0.50)’sinin uygulamıştır) ve dört fasulye çeşidinden (Sarıkız, Sazova, Kırk Günlük ve Gina) oluşmuştur. Tam sulama (I1.00) seviyesinden en fazla su stresi etkisinde olan I0.50 konusuna doğru yaprakta makro ve mikro besin maddelerinin azaldığı belirlenmiştir. Toprakta en yüksek makro ve mikro besin elementleri I0.50 konusunda "Gina" çeşidinde belirlenmiştir. Bununla birlikte, su kısıtının en yüksek olduğu konularda yapraktaki mikro elementler açısından, en yüksek değerler "Sazova", makro elementler açısından da en yüksek değerler "Gina" da elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen verilere dayanarak, "Gina" çeşidinin diğer çeşitlere kıyasla su stresi şartlarında makro elementleri daha iyi alabildiği söylenebilir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University