img
img
Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Hyssopus officinalis L. (Zufa Otu) Bitkisinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri   
Yazarlar (2)
Tuba Demirkaya
Doç. Dr. Sibel ULCAY Doç. Dr. Sibel ULCAY
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışma farklı tuz konsantrasyonlarının (0, 50, 100, 150 ve 200 mM NaCl) zufa otu (Hyssopus officinalis L.) tohumlarının çimlenme ve çıkışı üzerine etkilerini belirlemek amacı ile 2022 yılında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarı’nda yürütülmüştür. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada çimlenme oranı, kökçük uzunluğu, sapçık uzunluğu, kökçük yaş ve kuru ağırlığı, sapçık yaş ve kuru ağırlığı incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, farklı tuz konsantrasyonlarının, incelenen tüm özellikler üzerinde etkilerinin istatistiksel olarak %5 düzeyinde önemli olduğu belirlenmiştir. Uygulanan tuz dozlarındaki artışlar; çimlenme oranı, kökçük ve sapçık uzunluğu, kökçük ve sapçık yaş ve kuru ağırlığında önemli ölçüde azalmaya neden olmuştur. 150 mM NaCl’de en düşük değerler elde edilmiş olup 200 mM NaCl uygulamasında çimlenme olmamıştır. Araştırma bulgularına göre zufa otu, çimlenme evresinde orta düzeyde tuza toleranslı bir tür olarak değerlendirilebilir. Elde edilen sonuçların gerek zufa otunun yetiştiriciliği gerekse zufa otu ile ilgili yapılacak diğer çalışmalara kaynak oluşturabilecektir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ
Dergi ISSN 2979-9198
Dergi Tarandığı Indeksler Google Scholar
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2023
Cilt No 1
Sayı 1
Sayfalar 21 / 28
Makale Linki https://fbedergi.ahievran.edu.tr/makaleler/9cse8b_tammetin.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş