Çağımızın Ahlak Eğitimi Anlayışıyla Ahmed Şem’î’nin Hülâsatü’l Ahlâk Adlı Eserin Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Seval YİNİLMEZ AKAGÜNDÜZ
Prof. Dr. Ahmet DOĞAN
Ahmed Şem’î’nin 1907 yılında kaleme aldığı “Hülâsatü’l-Ahlâk” isimli çalışması, II.Abdülhamid Dönemi eğitim anlayışının aydınlatılmasını sağlayacak önemli eserlerden biridir.II. Abdülhamid Dönemi’nde eğitim sisteminin her aşamasında önemli adımların atıldığıbilinmektedir. Yeni açılan okullar, ders kitaplarının ve yeni yöntemlerin eğitimde kullanılmayaçalışılması, bu adımlardan sadece birkaçını oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, II.Abdülhamid Dönemi ortaokullarında (rüştiyelerinde) ahlak eğitimi için okutulan, “Hülâsatü’lAhlâk” adlı eserde yer alan değerlerin incelenmesidir. Söz konusu eser, dönemin ahlak eğitimianlayışına ilişkin ipuçları vermesi dolayısıyla da ayrı bir değere sahiptir. Ahmed Şem’î, odönem ahlak kitaplarının çoğunun lise (idâdî) ve yüksekokul (âlî) derecede okuyan öğrencileriçin hazırlanmış olmasından dolayı eserini ortaokul derecesindeki öğrenciler için yazdığınıözellikle belirtmektedir. Bu anlamda, “Hülâsatü’l-Ahlâk” adlı çalışma, II. Abdülhamid Dönemiortaokullarındaki eğitim anlayışına ilişkin bilgi vermesi ve çocuklara ahlak eğitiminin nasılverildiğinin aydınlatılması bağlamında da önem kazanmaktadır. Araştırmada nitel araştırmayöntemlerinden doküman analizi yaklaşımı kullanılmıştır. “İyi Değerler” ve “Kötü Değerler”kategorileri ve alt temalarından hareketle incelenen eserde sıklık ve yüzde değerlerininhesaplanması sonucunda iyi değerlere daha fazla yer verildiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Ankara Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2020