img
Asma Yaprağından Vitis vinifera L Elde Edilen Renklerin Subjektif ve Objektif Yöntemlerle Değerlendirilmesi   
Yazarlar
Nuran Kayabaşı
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Türkiye
Özet
Bu araştırmada gıda maddesi olarak değerlendirilemeyen asma yapraklarının bitkisel boyacılıkta kullanılarak atık olmaktan çıkarılması ve verdikleri renklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada şaraplık üaim çeşitlerinden Pinot noir ve Kalecik Karası'nın olgun ve genç yapraklan, Alicante Bouschet'in ise dökülmeye yakın kırmızılaşmış yapraklan ile Amerikan Asma anaçlanndan SO4 (oppenheim)'ün olgun ve genç yapraklan kullanılmıştır. %3 mordan kullanılarak ön mordanlama yöntemi ile toplam 35 adet boyama yapılmış ve elde edilen renkler sübjektif ve objektif yöntemle değerlendirilmiştir. Sübjektif değerlendirme sonucunda bej, sarı ve kahverengi gibi renkler ele edilmiştir. Objektif değerlendirme sonucunda ise dE değerleri 17.048 ile 78.354 arasında belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tekstil ve Konfeksiyon
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2006
Sayı 2
Sayfalar 90 / 94
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş