Yazarlar |
Nuran Kayabaşı
|
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada gıda maddesi olarak değerlendirilemeyen asma yapraklarının bitkisel boyacılıkta kullanılarak atık olmaktan çıkarılması ve verdikleri renklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada şaraplık üaim çeşitlerinden Pinot noir ve Kalecik Karası'nın olgun ve genç yapraklan, Alicante Bouschet'in ise dökülmeye yakın kırmızılaşmış yapraklan ile Amerikan Asma anaçlanndan SO4 (oppenheim)'ün olgun ve genç yapraklan kullanılmıştır. %3 mordan kullanılarak ön mordanlama yöntemi ile toplam 35 adet boyama yapılmış ve elde edilen renkler sübjektif ve objektif yöntemle değerlendirilmiştir. Sübjektif değerlendirme sonucunda bej, sarı ve kahverengi gibi renkler ele edilmiştir. Objektif değerlendirme sonucunda ise dE değerleri 17.048 ile 78.354 arasında belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Tekstil ve Konfeksiyon |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2006 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 90 / 94 |