Muğla Yöresi Heybe Torba ve Çuval Dokumaları
Filiz Ölmez
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Anadoludadokumakültürününköklübirgelenekoluşturduğuönemlimerkezlerden birisideMuğlailidir.Dokumalarınınsahipolduğukendineözgürenk,motifvedesen özelliğiileayrıbiryeriolanyörede,eldokumasıhalıcılıkvedüzdokumacılıkBodrum, Fethiyeve Milas ilçeleri baştaolmak üzere birçok ilçeveonların köylerindeyaygın olaraksürdürülmektedir. Milas halısı, Kaya halısı, Bodrum kilimleri, Eldirek kilimleri, Seydiler kilimleri Muğlanın bilinen dokumalarından bazılarıdır. Anadolu insanının günlük yaşamı içerisinde geçmişten bugüne önemli bir yer tutan bu dokumalar döşeme, yer yaygısı, yük sarma, taşıma, depolama vb. birçok kullanım amacı için üretilmişlervedokumacınınyaşamınıkolaylaştırmışlardır.BuçalışmadadaMuğlave yöresinde, geçmişten bugüne üretilen ve günlük yaşam içerisinde kullanımı halen geçerliliğinikoruyandepolamavetaşımaamaçlıdokumalarincelenmiştir.Buamaçla üretilenheybe,torba(çanta),çuvalvemafraşgibidokumalarkullanılanhammadde, dokuma tekniği, renk, motif ve desen özellikleri açısından değerlendirilerek yöre kültüründekiyerleriaçıklanmıştır.Yeşil,mavi,kırmızı,kınalısarı,pembe,morvebeyaz dokumalardakullanılanrenklerdir.Gülbahçe,koçboynuzu,turna,pıtırak,koyungözü dokumalardagenelliklerastlananmotiflerdir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Art-E. Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO
Basım Tarihi 01-2014