Fethiye İlçesi Zili Dokumalarından Sarı Namazlağı
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Filiz Ölmez
Doğalgüzellikleri,tarihiveturistikönemiyledikkatiçekenFethiyeaynızamandaMuğlaİlinin el sanatları alanında tanınmış bir ilçesidir. Yörede uğraşılan el sanatları arasında düz dokumacılık başta gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, Fethiye yöresinde dokunan sarı namazlağınındokunmasında kullanılanaraç-gereçler, başlıcadokuma işlemleri,dokuma tekniği, renk, motifvedesenözelliklerinin mevcutörnekler üzerinden incelenmesidir. Bu amaçlahalenzilidokumacılığıyapılanköyvebeldelerbelirlenmiştir.BaştaFethiyemerkez olmak üzere,Seki beldesi, Kayadibi,ArsaveAtlıdere köylerindesarı namazlağının, halen dokunduğutespitedilmiştir.Sarınamazlağıbuyörelerdehemgünlükkullanımiçinhemde çeyizler için dokunmaktadır. Sarı namazlağı çapraz zili tekniği ile dokunmaktadır. Bu dokumalarda sıklıkla kullanılan renkler, başta sarı ve tonları olmak üzere, kırmızı, mavi, turuncu,yeşil, siyahve beyazdır. Cingilli, kafes, kurbağacık (elibelinde)veyoz pıtrak bu dokumadakullanılanmotiflerdenbazılarıdır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Art-E. Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO
Basım Tarihi 01-2014