Yazarlar |
Nuran Kayabaşı
|
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Ankara Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırma gıda maddesi olarak değerlendirilemeyen asma yapraklarının bitkisel boyacılıkta kullanılarak atık olmaktan çıkarılması amacıyla verdikleri renklerin belirlenmesi ve bu renklerin ışık ve sürtünme haslıklarının saptanması planlanmıştır. Araştırmada bitkisel materyal olarak şaraplık üzüm çeşitlerinden (Vitis vinifera L.) Pinot noir ve Kalecik Karası'nın olgun ve genç yaprakları, Alicante Bouschet'in ise dökülmeye yakın kırmızılaşmış yaprakları ile Amerikan asma anaçlarından SO4 (oppenheirn) (Vitis vinifera L.)'ün olgun ve genç yapraklan kullanılmıştır. %3 oranında mordan kullanılarak mordanlı boyama (ön mordanlama) yöntemi ile toplam 35 boyama yapılmıştır. Boyamalardan elde edilen renkler bej renginden koyu kahverengiye kadar değişiklik göstermektedir. Bu renklerin ışık haslıkları.3 ile 6, sürtünme haslıkları ise 1 ile 3-4 değerleri arasında değişmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
boya bitkileri,mordan,renk haslığı,ışık haslığı,doğal boyalar,anaçlar,halı,şaraplık çeşitler,boyalar,haslık |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi |
Dergi Tarandığı Indeksler | Ulakbim |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-1999 |
Cilt No | 5 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 36 / 40 |