img
Bazı Üzüm Çeşitleri ve Amerikan Asma Anaçlarından Farklı Olgunlukta Alınan Yaprakların Bitkisel Boyacılıkta Kullanımı   
Yazarlar
Nuran Kayabaşı
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırma gıda maddesi olarak değerlendirilemeyen asma yapraklarının bitkisel boyacılıkta kullanılarak atık olmaktan çıkarılması amacıyla verdikleri renklerin belirlenmesi ve bu renklerin ışık ve sürtünme haslıklarının saptanması planlanmıştır. Araştırmada bitkisel materyal olarak şaraplık üzüm çeşitlerinden (Vitis vinifera L.) Pinot noir ve Kalecik Karası'nın olgun ve genç yaprakları, Alicante Bouschet'in ise dökülmeye yakın kırmızılaşmış yaprakları ile Amerikan asma anaçlarından SO4 (oppenheirn) (Vitis vinifera L.)'ün olgun ve genç yapraklan kullanılmıştır. %3 oranında mordan kullanılarak mordanlı boyama (ön mordanlama) yöntemi ile toplam 35 boyama yapılmıştır. Boyamalardan elde edilen renkler bej renginden koyu kahverengiye kadar değişiklik göstermektedir. Bu renklerin ışık haslıkları.3 ile 6, sürtünme haslıkları ise 1 ile 3-4 değerleri arasında değişmektedir.
Anahtar Kelimeler
boya bitkileri,mordan,renk haslığı,ışık haslığı,doğal boyalar,anaçlar,halı,şaraplık çeşitler,boyalar,haslık
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-1999
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 36 / 40
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1

Paylaş