Mürver Sambucus nigra L Bitkisinden Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Yün Halı İplikleri Üzerindeki Işık ve Sürtünme Haslıkları
Nuran Kayabaşı
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmada Mürver bitkisinin yaprak ve meyvelerinden yararlanılmıştır. Yün halı ipliğine göre % 3 oranında mordan kullanılarak iki yöntem uygulanmıştır. Birinci yöntemde yün halı iplikleri önce mordan ile işlem görmüş daha sonra boyanmıştır. İkinci yöntemde ise mordan, boyama işlemi sırasında floteye ilave edilmiştir. Toplam 36 boyama yapılmıştır ve elde edilen renklerin yün halı iplikleri üzerindeki ışık ve sürtünme haslıkları belirlenmiştir.
mordan,renk haslığı,ışık haslığı,Sambucus nigra,boyama (tekstil),halı,sürtünme haslığı,mürver,boyalar,yün ipliği,haslık
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim