Gördes Halılarında Görülen Değişim ve Nedenleri
Suvacı Tuğçe
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Manisaİline bağlı GördesİlçesiTürk dokuma kültürünün şekillendiğive devam ettirildiği önemli merkezlerdenbirisidir.Kendineözgürenk,motifvedesenözellikleriyleTürkHalıSanatıiçerisinde farklı biryeri olan Gördes halılarının 17.yüzyıldan itibaren dokunmaya başlandığı bilinmektedir. GördesveçevresizamaniçerisindeAnadolununönemlihalımerkezlerindenbirisihalinegelmiştir. AncaksonzamanlardagelenekseldokumacılığımızınyaşadığıdeğişimGördeshalılarındadakendisini hissettirmektedir.Enyaygınsebepolarakbilinenticarikaygılarınsonucundaortayaçıkanbudeğişim, yöre halılarında renk, motif ve desen özeliklerinin değişmesi ile kendisini belli etmektedir. Bu çalışmadadaGördeshalılarınınrenk,motifvedesenözelliklerindegörülenbudeğişiminbelirlenmesi vebelgelenmesiamaçlanmıştır.Yapılanaraştırmasonucundayörededokumadakullanılanipliklerin bitkisel boyalarla boyanmasının giderek azalması ve yapay boyaların bu amaçla kullanımın yaygınlaşması sonucunda renklerde önemli bir değişim yaşandığı gözlenmiştir. Bununla birlikte Gördes halısı dokumacılığının azaldığı, bu geleneksel halıların yerini de daha çok ticari amaçlı dokunanvedesenadıolarak Kırkyama ile Şal olarakisimlendirilenhalılarınaldığıtespitedilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Art-E. Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi.
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO
Basım Tarihi 01-2015