Yazarlar (3) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() |
Özet |
Tesis,Kırşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle Karakurt mevkiinde kamununilk jeotermal enerji ile sebze ve meyve kurutma tesisi olma özelliğitaşımaktadır. Toplam 200 m2lik kapalı alana sahip tesiste, 2018 yılı itibariyleyıllık 11 çeşit meyve ve 2 çeşit sebze olmak üzere toplam 13 çeşit üründeyaklaşık 39 ton yaş meyve sebze kurutulmaktadır. Tesiste ürünlerin kurutulmasıiçin gerekli termal enerji 147 metre derinlikte 12 lt/sn debi ve 52 °C sıcaklığa sahip olanKarakurt1 (K1) kuyusundan elde edilmektedir. Tesise gelen ürünler belirli birolgunluk derecesine gelinceye kadar +4/6 °C sıcaklıkta soğuk hava deposunda muhafazaedilmektedir. Soğuk hava deposunda istenen olgunluğa ulaşan meyveler, ayıklama,yıkama, sınıflandırma ve çekirdek çıkarma gibi bazı ön işlemlere tabiitutulmaktadır. Ön işlem sonrası meyvelerin şekil ve kabuk durumlarına göredilimleme işlemi yapılmaktadır. Kurutulmuş olan meyveler ilk sıcaklıkları çıkıpbelirli bir dinlenme süresini geçtikten sonra paketleme işlemine tabi tutularakil içi ve dışında satışa hazır hale getirilmektedir. Dünyada sağlıklıyiyeceklere olan talebin her geçen gün arttığı günümüzde, jeotermal enerjininelektrik, sağlık turizmi ve seracılıkta kullanım alanı bulması yanında meyve vesebze kurutulması amacıyla rahatlıkla kullanılabileceği ve sahip olduğujeotermal kaynaklar ile Kırşehir ili ileriki yıllarda önemli bir ürün kurutmamerkezi haline gelebileceği belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Bildiri Türü | Tebliğ/Bildiri |
Bildiri Alt Türü | Özet Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum) |
Bildiri Niteliği | Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum |
Bildiri Dili | İngilizce |
Kongre Adı | 1st International Congress on Agricultural Structures and Irrigation |
Kongre Tarihi | 26-12-2018 / 28-12-2018 |
Basıldığı Ülke | Türkiye |
Basıldığı Şehir | Antalya |