Assessment of Drought Process with Integrated Multi Criteria Decision Making Methods
Dr. Öğr. Üyesi Selma BOYACI
Hande Küçükönder
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli bir konu olan kuraklık üzerinde etkili olan faktörlerin önceliklendirilmesini ve kurak dönemlerin şiddetine göre sınıflandırılmasını hedeflemektedir. Bu amaçla çalışmada, çok kriterli karar verme tekniklerinden (ÇKVV) Entropi, TOPSIS ve MAUT yöntemlerine dayalı entegre bir karar modeli sunulmaktadır. Önerilen karar modeli, Kırşehir ili 1971-2019 yılları arası bazı iklim parametreleri dikkate alınarak kurak dönemlerin belirlenmesine yönelik sayısal bir vaka çalışması üzerine uygulanmaktadır. Uygulama sonucunda, Entropi ağırlıklandırmalı TOPSIS ve MAUT yöntemine göre geçen 49 yıl boyunca 17 yılın kurak geçtiği, bu yıllara ait kuraklık şiddetinin zayıf, orta ve ciddi olmak üzere üç farklı seviyede sınıflandırılabileceği gözlemlenmiştir. Bunların 10 tanesinin zayıf kurak (%20.41), 6 tanesinin orta kurak (%12.24) olduğu belirlenirken, 1 yılın ise ciddi kurak (%2.04) olduğu gözlemlenmiştir. MAUT yöntemine göre 11 adet zayıf kurak (%22.45), 5’i orta kurak (%10.20) ve 1’de ciddi kurak (%2.04) yıl olarak geçtiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, uzun yıllık iklimsel faktörlerden yararlanılarak meyve yetiştiriciliği açısından tarımsal kuraklıkla mücadeleye yönelik karar analizinin yapılmasında Entropi, TOPSIS ve MAUT gibi çok kriterli karar verme modellerinin kullanılması destekleyici bir yol gösterebilir.
Maut,Entropy,Topsis,Agriculture,Drought
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale