img
Kırşehir İlinde Elma için Soğuklama Gereksinimi ve Etkili Sıcaklık Toplamı İsteğinin Belirlenmesi    
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Selma BOYACI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışma, İç Anadolu’da yer alan Kırşehir ilinde elma için soğuklama gereksinimi ve etkili sıcaklıktoplamı isteklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Kırşehir Meteoroloji Müdürlüğü’nden teminedilen, 1967-2019 yılları arasındaki uzun yıllara ait meteorolojik veriler kullanılmıştır. Soğuklama gereksinimleriklasik ve soğuk birimi (SB) yöntemine göre belirlenmiştir. Bunun için incelenen yıllardaki Ekim ile Mart aylarıarasındaki 6 aylık periyottaki saatlik sıcaklık değerleri dikkate alınmıştır. Etkili sıcaklık toplamı isteğihesaplamasında ise Mart ile Ekim tarihleri arasında; elma için eşik sıcaklık değeri olan 7°C alınarakhesaplanmıştır. Çalışmada, soğuklama gereksinimi klasik yöntemde en düşük 2010 yılında 2360 saat, en yüksek2012 yılında 3490 saat, ortalama değer olarak 2877.91 saat, soğuk birimi yönteminde ise en düşük 1993 yılında1280 SB, en yüksek 1984 yılında 2586 SB, ortalama değer olarak 1901.02 SB belirlenmiştir. Etkili sıcaklık toplamıisteği; 1967 yılında 2017.24 gün-derece, en yüksek 1999 yılında 3960.98 gün-derece, ortalama olarak 2399.83gün-derece olarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen soğuklama gereksinimi ve etkili sıcaklık toplamı isteğininKırşehir ilinde elma yetiştiriciliği için uygun olduğu kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2148-3647
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2020
Cilt No 7
Sayı 4
Sayfalar 913 / 919
Doi Numarası 10.30910/turkjans.742228
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkjans/issue/57567/742228
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1
Google Scholar 4
Kırşehir İlinde Elma için Soğuklama Gereksinimi ve Etkili Sıcaklık Toplamı İsteğinin Belirlenmesi

Paylaş