img
img
Sonbaharda Yapraktan Bor Uygulamalarının Farklı Badem Çeşitlerinin Meyve Tutumu Uzerine Etkileri   
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Selma BOYACI Doç. Dr. Selma BOYACI
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Semih Çağlar
Devamını Göster
Özet
Bu arastırmada, sonbaharda farklı dozlarda yapraklara uygulanan (0–250–500–750 ppm) Bor’un dört badem çesidinde (Cristomorto, Ferragnes, Nonpareil, Tuono) meyve tutumu üzerine olan etkisi iki yıl süreyle incelenmistir. Arastırma sonucunda badem çesitlerinin çiçek tozu çimlenme oranı, çim borusu uzunluğu ve meyve tutma oranları ile tomurcuk B içerikleri belirlenmistir. Sonbaharda badem ağaçlarına yapraktan püskürtülen 250– 500 ppm B konsantrasyonları, izleyen ilkbaharda in vitro çiçek tozu çimlenme oranını ve çim borusu uzunluklarını arttırmıstır. 250–500 ppm B uygulaması meyve tutumunda tanık ağaçlara göre ortalama % 10 düzeyinde bir artısa yol açmıstır. B uygulanan ağaçlarının, tomurcuk B kapsamları tanık ağaçlarınkinden daha yüksek bulunmustur. Anahtar Kelimeler: Badem, bor püskürtmesi, çiçek tozu çimlenmesi, meyve tutumu.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı KSU DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ
Dergi ISSN 1309-1743
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2009
Cilt No 12
Sayı 2
Sayfalar 36 / 43
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/392369
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 4

Paylaş