Yazarlar |
Mehmet Sütyemez
Türkiye |
Doç. Dr. Selma BOYACI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Nur Kuşcuoğlu
|
Akide Özcan
Türkiye |
Şakir Burak Bükücü
Türkiye |
Esra Yıldırım
|
Adem Bardak
Türkiye |
Özet |
Bu araştırma, S-1/1 ceviz genotipi ile bu genotipten elde edilmiş 94 farklı genotipin birbirleriyle ve ana bitki ile fenolojik ve genetik farklılık seviyelerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Yapılan fenolojik gözlemlerde, genotiplerde tomurcuk patlamanın 52 gün, ilk yapraklanmanın 50 gün, yaprak sararmanın 31 gün ve yaprak dökümünün ise 27 gün gibi bir periyotta gerçekleştiği görülmüştür. Ana bitki (S-1/1) ile çöğür genotipler karşılaştırıldığında, tomurcuk patlamada %75.54, ilk yapraklanmada %73.41, yaprak sararmada %34.05 ve yaprak dökümünde ise %93.62 seviyesinde fenolojik varyasyon olduğu tespit edilirken, ortalama varyasyon %69.15 olarak belirlenmiştir. Moleküler analizlerde genetik varyasyonların belirlenmesi amacıyla 7 adet ISSR primeri kullanılmıştır. Bu analizlerde 7 monomorfik, 45 polimorfik bant elde edilirken, polimorfizm oranının %86.53, ortalama allel sayısının ise 7.42 olduğu belirlenmiştir. Genotiplerde polimorfizm bilgi içerik (PIC) değeri 0.48 ile 0.95 arasında değişirken, ortalama PIC değerinin ise 0.73 olduğu hesaplanmıştır. Kümeleme analizi sonucunda, genotiplerin 2 ana ve 2 alt kümeye ayrıldığı görülmüştür. Çalışma sonunda S-1/1 ceviz genotipi ile bu genotipten elde edilmiş F1 genotiplerin hem fenolojik hemde genetik olarak önemli bir varyasyona sahip olduğu tespit edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2148-5003 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 12-2021 |
Cilt No | 25 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 418 / 437 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1939540 |