THE RELATIONSHIP BETWEEN PHYSICAL ACTIVITY, DEPRESSION, NUTRITION AND PAIN DURING THE COVID-19 PANDEMIC PERIOD
İlyas Uçar
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Caner KARARTI
Doç. Dr. Anıl ÖZÜDOĞRU
Satuk Buğrahan Yinanç
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Hatice Güler
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Emel Aktaş
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Koronavirüs Hastalığı 2019 (Covid-19) solunum yollarını etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünya genelinde salgın olarak tanımlandıktan sonar hastalığın yayılımını önlemek için sosyalizolasyonlar ve sokağa çıkma yasakları gibi tedbirler uygulanmaya başlandı. Bu tedbirler insanların fiziksel aktivite ve anksiyete düzeylerini ve beslenme alışkanlıklarını etkilemiştir. Azalan fiziksel aktivite düzeyleri, duygusal değişiklikler ve kötü beslenme alışkanlıkları algılanan ağrı düzeylerini etkileyebilecek faktörler olabilir. Çalışmamızın amacı, Covid-19 hastalığı döneminde temel yaşam tarzlarındaki değişimleri belirlemek ve algılanan ağrı düzeyi ile olan ilişkisini incelemektir. Çalışma, Google Formlar web anketini kullanan, hızlı ve geniş kesitli çevrimiçi bir anket çalışmasıdır. Çalışmamıza 18-65 yaş arası 1174 gönüllü katıldı. Ankette demografik bilgiler, fiziksel aktivite seviyelerini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ), beslenme tutumlarını değerlendirmek için Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği, anksiyete ve depresyon seviyeleri için Hastane Anksiyete-Depresyon Ölçeği (HADS) ve algılanan ağrı seviyelerini belirlemek için Nordic Kas-İskelet Anketi (NMQ) kullanılmıştır. Yetersiz fiziksel aktivite ile boyun ağrısı (r=-0.262, p=0.040), sırt ağrısı (r=-0.254, p=0.048) ve bel ağrısı (r=-0.275, p=0.034) arasında orta düzeyde bir korelasyon bulundu. Öte yandan depresyon düzeyleri ile bel ağrısı arasında zayıf bir korelasyon bulundu (r=0.213, p=0.049). Anksiyete ve depresyon düzeyleri ile fiziksel aktivite düzeyi (r=-0.433, p=0.033; r=-0.549, p=0.004) ve sağlıklı beslenme tutumu (r=-0.258, p=0.041; r=-0.317, p=0.039) arasında negative korelasyon bulundu. Covid-19 salgını sırasında halkın fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve temel yaşam tarzlarındaki değişiklikler sonucu ortaya çıkabilecek kısa ve uzun vadeli olumsuz etkilerin farkında olmalarının sağlanması gerekmektedir.
Anxiety,nutritional status,COVID-19,exercise,musculoskeletal pain
Dergi Adı Sağlık Bilimleri Dergisi