Maternal Aneminin Perinatal Sonuçlara Etkisi
Füsun Karbancıoğlu Cantürk
Doç. Dr. Selda SONGUR DAĞLI
Amaç: Çalışmamızın amacı hastanemizde doğum yapan anemisi olangebelerde anemi ile kötü perinatal sonuçlar arasındaki ilişkiyi incelemekve maternal aneminin önemine dikkat çekmektir.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 1 Ocak 2017 -31 Aralık 2017 tarihleriarasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma HastanesiKadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde doğum yapan düşük riskli gebelerdahil edildi ve veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışma grubu, doğum için başvuru anındaki hemoglobin düzeyi ile 2. trimestırda bakılmışhemoglobin düzeyi <11 g/dl olan gebeler tarafından oluşturuldu. Kontrolgrubu ise aynı tarih aralığında doğum yapan, doğum defterine kayıtlı her 5gebeden ilki alınarak doğumda ve 2. trimestırda hemoglobin düzeyi 11 g/dl ve üzerinde olan gebeler tarafından oluşturuldu ve randomizasyon sağlandı. Her iki grup obstetrik ve neonatal sonuçlar açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışma süresi boyunca, 257 gebe çalışma grubunda ve 297gebe kontrol grubunda olmak üzere toplam 554 gebe çalışmaya dahiledildi. Hemoglobin seviyesiyle yaş ve parite arasında istatistiksel olarakanlamlı bir ilişki saptanmadı. Gruplar arasında yaş, parite, doğum haftası,ortalama bebek doğum ağırlığı, düşük doğum ağırlıklı bebek oranı, 1. ve5. dakika Apgar skorları, intrauterin gelişme kısıtlılığı sıklığı ve pretermdoğum oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı(p>0,05). Anemik grupta sezaryenle doğum oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmasına rağmen (p=0,035), primer sezaryenoranları arasında fark bulunamadı (p>0, 05). Anemik grupta en sık primersezaryen endikasyonu fetal distress iken kontrol grubunda ise ilerlemeyeneylem ve sefalopelvik uyumsuzluk olarak saptandı.Sonuç: Bizim çalışmamıza göre gebelerde hafif anemi kötü perinatal sonuçlara yol açmamaktadır.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler DRJI