Görme Engelli Sporcularda Futsal Antrenmanın Fiziksel Uygunluk Düzeyine Etkisi
Doç. Dr. Anıl ÖZÜDOĞRU
İlyas Uçar
Amaç: Görme engelli bireylerde düzenli sportif faaliyetlerin kas kuvveti, esneklik, denge ve çeviklik gibi fiziksel uygunluk parametrelerine olumlu etkisi, yapılan çalışmalarda sıklıkla vurgulanmaktadır. Bu nedenle, görme engelli bireylerin spora yönlendirilmesi ve spor yapabilme olanaklarının artırılması, günlük yaşam aktivitelerinin maksimum performansla yerine getirilebilmesinde önemlidir. Rekreasyonel aktivitelerde bağımsızlık düzeylerinin azaltılması amacıyla bu alanda çalışan spor profesyonellerinin özellikle de fizyoterapistlerin sayısının artırılması gerekmektedir. Futsal branşı, popülarite açısından görme engelli bireylerin sıklıkla ilgilendiği spor branşlarından biridir. Ancak, literatür incelendiğinde, görme engelli sporcularda futsal antrenmanın fiziksel uygunluk parametrelerine etkisini inceleyen çalışma sayısının yetersiz olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda çalışmamızın amacı, görme engelli sporcularda futsal antrenmanın fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler:Çalışmamıza, Görme Engelli Futsal Milli Takım sporcuları dâhil edildi. Tüm sporculara alanında tecrübeli fizyoterapistler ve antrenörler tarafından 10 günlük futsal antrenmanı uygulandı. Antrenman programına aerobik eğitim, kuvvet, denge ve çevikliği içeren eğitimler ve futsala özgü spesifik eğitimler dâhil edildi. Çalışma öncesi tüm sporcuların sosyodemografik bilgileri kaydedildi. Fiziksel uygunluk parametreleri (çeviklik, dayanıklılık, reaksiyon zamanı, esneklik, güç, denge, solunum kapasitesi) kamp öncesi ve sonrası aynı fizyoterapist tarafından değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde Wilcoxon testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlendi.Bulgular: Çalışmamıza 25 görme engelli erkek sporcu katıldı. Sporcuların yaş ortalaması 26,28±5,52 yıl’dı. Beden kitle indeksi ortalaması ise 23,73±3,17 kg/m2 olarak bulundu. Kamp sonunda sporcuların fiziksel uygunluk parametrelerine ait bazı değişkenlerde (çeviklik, dayanıklılık, kas kuvveti, denge ve solunum kapasitesi) kamp öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı farklıklar saptandı (p<0,05). Sonuç: Görme engelli bireylerde 10 günlük futsal antrenmanının ilgili değişkenler açısından olumlu etkisi vardır. Bu konuda yeni çalışmalara ihtiyaç olmakla beraber, futsal antrenmanın görme engelli sporcularda fiziksel uygunluk düzeyinin artırılması için kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO
Basım Tarihi 02-2020