Yaşlı Bireylerde Fiziksel Sağlık ve İşlev İle Uyku Durumunun İncelenmesi
Kocaeli Üniversitesi, Türkiye
Mümine Kalındemirtaş Küçük
Yalova Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Çalışmanın amacı yaşlı bireylerde fiziksel sağlık ve işlev ileuyku durumunun incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Şubat-Mayıs 2016 tarihleri arasındaYalova İli Çınarcık İlçesi’nde yaşayan 89 yaşlı birey katıldı. Çalış-mada, bireylerin fiziksel sağlık ve işlevini değerlendirmede günlükyaşam aktivitelerini ve mobiliteyi içeren Barthel İndeksi (Bİ), uykukalitesini değerlendirmede ise Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi(PUKİ) kullanıldı.Sonuç: Çalışma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaş ortalaması74,84±8,28 bulunurken, bireylerin Beden Kütle İndeksi (BKİ) orta-laması 28,84±6,76 bulundu. Bİ ile PUKİ alt parametrelerinden ilaçkullanımı arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulundu (r= -0,256,p=0,016). Bİ, BKİ ve PUKİ toplam ve diğer PUKİ alt parametreleri(subjektif uyku, uyku latensi, uyku süresi, uyku etkinliği, uyku bozuk-luğu, ilaç kullanımı, gündüz fonksiyonları) arasında istatiksel olarakanlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05).Sonuç ve öneriler: Yaşlı bireylerde klinik araştırma ve rehabilitas-yon uygulamalarında uyku ilacının kullanımı ile fiziksel işlev duru-muna verilen önem artırrılmalıdır.
Dergi Adı SAĞLIK VE TOPLUM
Basım Tarihi 08-2018
Makale Linki https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWprM016TTVPUT09