Diabetes Health Promotion Self-Care Scale: Reliability and Validity of the Turkish Version
Ayfer Peker Karatoprak
Dr. Öğr. Üyesi Selda MERT
Yeliz Demirhan
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
İnsaf Altun
Canan Baydemir
Mehmet Sözen
Levent Aydın
Berrin Çetinarslan
Zeynep Cantürk
Alev Selek
Kocaeli Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Tip 2 diabetes mellitus (DM) hastalarına yönelik Diyabet Sağlığı Geliştirme Öz Bakım Ölçeği'nin hemşirelik ve tıp literatürüne kazandırılması amacıyla yapılmıştır. Bu metodolojik tasarım araştırmasının örneklemini tip 2 DM tanısı almış 620 hasta oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Diyabet Sağlığı Geliştirme Öz Bakım Ölçeği ile toplanmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik aşamasında, madde analizleri, iç tutarlılık ve yapı geçerliliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. İstatistiksel analiz, ölçeğin güvenirlik katsayısının Cronbach α=0,922 olduğunu göstermiştir. 27 madde ve 7 alt faktörden oluşan Diyabet Sağlığı Geliştirme Öz Bakım Ölçeği'nin alt faktörleri şu şekilde belirlenmiştir: "Kişilerarası İlişkiler", "Kan şekeri kendini izleme", "Kişisel Sağlık Sorumluluğu", "Egzersiz", "Diyet" olarak belirlenmiştir. ", "Önerilen Rejime Uyum" ve "Ayak Bakımı". Analiz sonucunda Diyabet Sağlığı Geliştirme Öz Bakım Ölçeği'nin Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu görülmüştür.
Diyabette sağlığın teşviki ve geliştirilmesi özbakım,araç geliştirme,güvenilirlik,geçerlik,tip 2 diabetes mellitus
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Osmangazi Tıp Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Index Copernicus