Cerrahi Hemşirelerinin İş Yaşam Kalitesi İle İş Güvenliğini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi
Özlem Kersu
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Selda MERT
Mesleğin doğasından kaynaklanan birçok riskle karşı karşıya kalan hemşirelerin iş yaşam kalitelerinin ve iş kayıplarının önlenmesi için iş yaşam kalitelerinin istenen düzeyde olması ve iş güvenliklerinin sağlanması gerekmektedir. Bu çalışma, cerrahi hemşirelerinin İYK’ni ve iş güvenliğini etkileyen faktörleri incelemek amacıyla planlandı. Tanımlayıcı-kesitsel tipte yapılan çalışmanın örneklemini Marmara Bölgesi’nde bir üniversite hastanesinde çalışan 141 cerrahi hemşiresi oluşturdu. Veriler, Nisan-Temmuz 2022 tarihinde Kişisel Özellikler Veri Toplama Formu, Hemşirelerde İş Yaşam Kalitesi Ölçeği (HİYKÖ) ve Hastanelerde İş Güvenliği Ölçeği (HİGÖ) kullanılarak toplandı. Çalışma sonucunda cerrahi hemşirelerinin iş yaşamlarından memnuniyetlerinin orta seviyede olduğu ve iş güvenliklerinin sağlandığı; yaş, çalışılan klinik, klinikte isteyerek çalışmanın ve iş güvenliğinin sağlanmasının İYK’ni olumlu yönde etkilediği belirlendi.
Cerrahi hemşireliği,İş güvenliği,İş yaşam kalitesi.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi