İki Yüz Hastanın Elektrofizyolojik Bulgularının Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi Skorları ve Meslekler İle İlişkisinin İncelenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Burç Esra ŞAHİN
Dr. Öğr. Üyesi Aysu YETİŞ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Selcen DURAN
Ece Özdemir Öktem
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) tanısında en güvenilir yöntem elektrodiagnostik tanı testlerdir. KTS ön tanısı ile polikliniklerden, elektrofizyoloji laboratuvarına yönlendirilen hastalardan kesin tanı alanların oranları, tanıya yardımcı sık kullanılan anketlerden Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi (BKTSA) Türkçe versiyonu skorları ve meslekler ile ilişkisi değerlendirildi.Gereç ve Yöntemler: KTS ön tanısıyla elektrofizyoloji laboratuvarımıza sevk edilen 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların demografik bulguları, komorbid hastalıkları, şikayet süresi, günlük çalışma süresi, mesleği ve BKTSA Türkçe versiyonu skorları ve elektrofizyolojik bulguları kaydedildi.Bulgular: Elektrofizyoloji laboratuvarımıza KTS ön tanısı ile yönlendirilen 200 hastanın 94' üne elektrofizyolojik bulgularına göre KTS tanısı konuldu. 94 KTS hastasının; 53'ü (%56.4) ev hanımı, 31'i (%33) mavi yakalı ve 10'u (%10.6) beyaz yakalıydı. KTS ile yaş, doğum sayısı, menopoz ve obezite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p<0.05). Ancak cinsiyet, eşlik eden hastalıklar, şikayet süresi ve günlük çalışma süresi arasında anlamlı fark bulunamadı. Elektrofizyolojik sonuçlar ile BKTSA Semptom Şiddeti Skalası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken; Fonksiyonel Durum Skalası arasında bulunamadı.Sonuç: Bu çalışma yaş, doğum sayısı, menopoz ve obezitenin KTS için önemli bir risk faktörü olduğunu doğrulamaktadır. Laboratuvarımıza yönlendirilen hasta sayısının, elektrofizyolojik olarak KTS tespit edilenlerden daha fazla olması, polikliniklerde hasta değerlendirilmesinin yeterli olmadığını düşündürmektedir. Bu oranı yükseltmek için daha kolay ve anlaşılır anket testleri yapılabilir. Ayrıntılı klinik değerlendirme ve muayene (Tinel ve Phalen testi) ile gereksiz tetkik istenmesini engelleyeceğine inanmaktayız.
Karpal Tünel Sendromu,tuzak nöropati,Boston Anketi
Dergi Adı Kirikkale Universitesi Tıp Fakultesi Dergisi