img
img
Çukurova Bölgesinin Sulu Koşullarında Bazı Çokyıllık Baklagil ve Buğdaygil Yembitkilerinin Ot Verimleri ve Ot Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar    
Yazarlar (3)
Kağan Kökten
Bingöl Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Selahattin ÇINAR Prof. Dr. Selahattin ÇINAR
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışma, 2007-2009 yılları arasında bazı çok yıllık baklagil ve buğdaygil yembitkisi tür ve çeşitlerinin Çukurova bölgesi sulu koşullarında yem verimleri ve kalitelerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma ile ilgili tarla denemeleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında üç tekrarlamalı tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak tesis edilmiş ve yürütülmüştür. Araştırmada, 5 buğdaygil yembitkisi türüne (Lolium perenne, Daütylis glomerata, Festuca arundinacea, Bromus inermis, Agropyron intermedium) ait 7 çeşit ve 2 baklagil yembitkisi türünün {Medicago sativa, Lotus corniculatus) 2 çeşidinin ot verimleri ve kaliteleri incelenmiştir.Araştırma sonuçları, incelenen tür ve çeşitlerin ot verimleri ve kalitelerinin yıllara bağlı olarak önemli derecede farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. İncelenen baklagil yembitkisi çeşitlerinde MA414 yonca çeşidinin, Empire gazal boynuzu çeşidine göre daha yüksek bitki boyu, kuru ot verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi değerleri göstermiştir. Buğdaygil yembitkisi türleri içerisinde ise en yüksek kuru ot verimleri İngiliz çimi çeşitlerinden, en yüksek ham protein oranı ise Kılçıksız bromun Lyon çeşidinden elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Tam Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe
Kongre Adı IX. Tarla Bitkileri Kongresi
Kongre Tarihi 12-09-2011 / 15-09-2011
Basıldığı Ülke Türkiye
Basıldığı Şehir Bursa
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 1

Paylaş