img
Çukurova Taban Koşullarında Adi Fiğ Vicia sativa L Hat ve Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesi ile İlişkili Özelliklerinin Saptanması   
Yazarlar
Yücel Celal
Mustafa Avcı
Niğde Üniversitesi, Türkiye
Hatice Yücel
Prof. Dr. Selahattin ÇINAR
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Özet
Araştırma, Çukurova taban koşullarında farklı 19 adi fiğ hat ve çeşidinde ot verimi ve verimle ilişkili özelliklerin saptanması amacıyla sürdürülmüştür. Araştırma, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsünün bölgenin taban koşullarını temsil eden Doğankent'de (Adana) 2001-02, 2002-03, 2003-04 yıllarında, kışlık ara ürün yetiştirme döneminde, tesadüf bloklar deneme deseninde 3 tekrarlamah olarak yürütülmüştür. Araştırmada 3 yıllık birleştirilmiş ortalamalara göre; çiçeklenme gün sayısının 114-135 gün, ana sap uzunluğunun 90-114.8 cm, yeşil ot veriminin 2582-4157 kg da"1, kuru ot veriminin 504-673 kg da'1, ham protein oranlarının %19.41-22.30, ham protein verimlerinin 105.3-140.4 kg da"1 arasında değiştiği saptanmıştır. • Kuru ot verimi ile çiçeklenme gün sayısı, ana sap uzunluğu, yeşil ot verimi, ham protein verimi arasında önemli ve olumlu; ham protein oranları arasında ise önemli ve olumsuz ilişkiler saptanmıştır. Bölgemiz koşullarında 22, 2637, 2505, 2639 ve 2558 hatları ile Kubilay-82 çeşidinin ot verimlerinin yanı sıra birim alandaki protein verimlerinin de diğer hat ve çeşitlerden yüksek olması, adı geçen hatların bölgemizde kışlık ara ürün döneminde ot amaçlı olarak rahatlıkla yetiştirilebileceği ve adı geçen hatların ise ileride yapılacak ıslah çalışmalarında değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
hatlar,ham protein,adi fiğ,kuru ot verimi,ot verimi,ot kalitesi,yeşil ot verimi,Türkiye,iklim faktörleri,Çukurova,Vicia sativa,kültür çeşitleri
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TARM Dergisi
Dergi ISSN 1302-4310
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2004
Cilt No 13
Sayı 1
Sayfalar 47 / 57
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 5

Paylaş