Adana İli Tufanbeyli İlçesi Meralarının Vejetasyon Yapısı Üzerine Bir Araştırma
Celal Yücel
Şırnak Üniversitesi, Türkiye
İlker İnal
Bu araştırma, Adana İli Tufanbeyli ilçesinin 5 farklı köyünde bulunanmeralarda, vejetasyon yapısının belirlenmesi amacıyla 2010 yılındayürütülmüştür. Vejetasyon etüdlerinde lup metodu kullanılarakmeralardaki bitkilerin türleri, meraların bitki ile kaplı alan oranları,azalıcı, çoğalıcı ve istilacı türlerin oranları, mera kalite dereceleri vemera durumları belirlenmiştir. Meralarda bitki ile kaplı alandabuğdaygiller oranı ortalaması % 36.9, baklagiller oranı ortalaması %22.0 ve diğer familya bitkileri oranı ortalaması % 41.1, azalıcı türlerinoranı ortalama, % 20.9, çoğalıcı türlerin oranı % 11.9, istilacı türlerinoranı ise % 67.2, mera kalite derecelerinin 2.40-3.92 arasında değiştiğive meraların durum sınıfının zayıf olduğu tespit edilmiştir. Araştırmasonuçlarına göre, incelenen meralar ve benzer ekolojik koşullardakimeralarda otlatmanın kontrol altına alınması ve toprak ve topoğrafikkoşullarına bağlı olarak üstten tohumlama, mibzerle ekim veya doğaltohumlama yöntemlerinin tek başlarına veya diğer ıslah yöntemleriile kombine edilerek ıslah edilebilmesi için uygun ıslah yöntemlerininbelirlenmesine yönelik yeni araştırmaların yapılması gerektiğisonucuna varılmıştır.
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
Makale Dili İngilizce